zaterdag 21 mei 2011

Irish Brown Soda Bread


Ik moet jullie iets bekennen… Ik heb nog nooit brood gebakken?!
Nou ja, tot voor kort dan. Mijn allereerste zelfgebakken brood is een Irish Soda Bread. Het is ’n lekker brood, makkelijk te maken en is zo klaar. Er zit namelijk geen gist in dit brood, dus het hoeft niet urenlang te rijzen, maar kan direct de oven in. Ideaal dus voor een lekker ontbijtje in het weekend!

Wat heb je nodig voor een Irish Brown Soda Bread:
225 gram volkorenmeel
225 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel baking soda
25 gram boter (optioneel)
1 ei, losgeklopt (optioneel)
375-400 ml karnemelk

Zo maak je Irish Brown Soda Bread:
1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
2. Zeef de bloem, zout en baking soda en meng in een grote kom door elkaar. Optioneel: wrijf de boter met je vingers door het bloemmengsel totdat het lijkt op broodkruimels.
3. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg het losgeklopte ei (optioneel) en bijna alle karnemelk toe. Meng alles snel door elkaar met één hand (strek je vingers goed uit). Voeg meer karnemelk toe als dit nodig is; het deeg is vrij zacht, maar mag niet te nat en plakkerig zijn. Kneed niet te lang anders krijg je een taai brood dat niet goed rijst.
4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en maak er snel een bol van (ong. 4 cm hoogte). Verplaats je deeg naar een bakplaat met bakpapier en kerf met een mes een groot, diep kruis bovenop.
5. Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven. De eerste 15 minuten op 220 °C, daarna nog een kleine 30 minuten op 200 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant van het brood klopt.
Bron: Rachel Allen


Tips & tricks voor het lekkerste Irish Soda Bread:
• Er bestaan verschillende recepten voor Irish Soda Bread. In sommige wordt boter en/of ei gebruikt, in andere weer niet. Ik heb wel een ei gebruikt, maar de boter heb ik achterwege gelaten, omdat ik toch al genoeg roomboter op het brood smeer! Doe wat je zelf lekker vindt.
• Hoeveel karnemelk je nodig hebt, is afhankelijk van de luchtvochtigheid; de ene keer heb je meer nodig dan de andere keer. Ik heb voor dit brood zelfs maar 300 ml karnemelk gebruikt (heel wat minder dan in het oorspronkelijke recept). Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid karnemelk; begin bijvoorbeeld met 300 ml en voeg extra toe als dat nodig is.
• Het is belangrijk om, nadat je de natte ingrediënten bij het bloemmengsel voegt, het deeg snel te mengen en kneden en vervolgens direct het brood in de oven te doen. De baking soda reageert namelijk direct met het zuur van de karnemelk waardoor je een luchtig deeg krijgt. Door te lang kneden haal je de luchtigheid eruit en zal het brood niet goed rijzen.
• Waarom moet je een kruis in het brood snijden? Er bestaan verschillende theorieën hierover. Het kruis zou boze geesten verjagen voor goed geluk. Praktisch gezien zorgt het kruis ervoor dat het brood gelijkmatig bakt en dat je het brood na het bakken makkelijker in stukken kunt snijden.
• Wikkel het brood direct na het bakken in een schone theedoek dan wordt de korst minder hard.
• Irish Soda Bread is verst het lekkerst, dus eet het brood het liefst op de dag zelf. Als je iets overhoudt, kun je het invriezen.
• Voeg 100 gram rozijnen of krenten toe. Ieren noemen het brood dan ‘Spotted dog’ of Spotted Dick’ (oh well, what’s in a name…).
 

Irish Brown Soda Bread
heerlijk met
'n dikke laag
roomboter en jam!



Geniet van je weekend!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben bang dat mensen serieus soda uit hun keukenkastje afwegen en niet wetend aan het deeg toevoegen. Natriumbicarbonaat is de backing soda die in voedsel gebruikt wordt. Voor de meeste is dit niet duidelijk en zou dus vervelend zijn als een ieder weekend niets vermoedend je kinderen en jezelf op soda brood tracteert met de soda die je voor huishoudelijk doeleinden gebruikt ;(
    Overigens vind ik je blog erg leuk, zeker dat je achtergrond van een recept vertelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat moeten we natuurlijk niet hebben! Er staat nu baking soda (ipv bicarbonate of soda). Bedankt voor je compliment over m'n blog!

      Verwijderen